På tide med en nett-detox?

55 prosent av oss voksne mener at vi bruker for mye tid på nett. Barna våre er enige og ønsker at vi er mer tilstede. Kan det være på tide å trappe ned på skjermbruken?

I en travel hverdag er det lett å utsette tid til en samtale. (illustrasjonsfoto)

Ifølge en undersøkelse utført av analysebyrået Kantar er det først og fremst sosiale medier vi bruker tid på, og over halvparten av oss mener det er for mye. Det er særlig mobiltelefonen vi plukker frem for ofte. I tillegg til tidsbruken vet vi at sosiale medier kan gi oss lav selvfølelse og skape misnøye.

Skjer store endringer i tenåringen

Lege, forfatter og foredragsholder Kari Løvendahl Mogstad har lang erfaring i å møte barn, tenåringer og foreldre. 

Tenåringstiden kan særlig oppleves som frustrerende og utfordrende. Hun oppfordrer foreldre til å være tålmodige og å ta hensyn til at det skjer store mentale og fysiske endringer i en tenåringskropp.

– Tenåringer er ofte flyktige og det svirrer mye i hodene deres. De har mye å tenke på, og blir derfor ganske innadvendte og kan virke ganske fjerne. Samtidig har de lyst til å få råd og til å prate med oss. Forskning viser at vi foreldre er de viktigste rollemodellene deres. Vi skal derfor orke å stå i det, tørre å bli upopulære hos tenåringene våre, og vi må også tåle å bli avvist. Det er jo ikke alltid at de liker det vi sier. De har likevel behov for å høre det fra oss, mener Løvendahl Mogstad.

– Sett av tid til samtaler

I en travel hverdag kjenner hun godt til at det er lett å utsette tid til en samtale, men oppfordrer oss til å bli bevisste på våre barns behov for å bli sett, hørt og anerkjent. Hun anbefaler oss å legge ned mobilen for å få mer øyekontakt med hverandre, og legge mer til rette for en prat, særlig med barna våre.

– Det er for mange som ikke har blikkontakt eller en skikkelig samtale med barnet sitt i løpet av en dag. Jeg vil absolutt anbefale at du setter av tid til dette, selv om jeg vet hvor lett det kan være å utsette og svare at det ikke passer akkurat nå, sier hun.

Legg ned mobilen for å få mer øyekontakt med hverandre. (Illustrasjonsfoto)

Målet er å 40 millioner unge innen 2020

Sammen med stiftelsen Barnevakten tilbyr Dove undervisningsprogrammet Self-Esteem Project. Målet er at flere unge skal få et sunt forhold til seg selv, og bli mer kritiske til det de ser i media. Programmet kan gjennomføres både digitalt og som klasseromsundervisning.

– Vi bruker stadig mer tid på å følge med på andre i sosiale medier. Vi erfarer at barn og ungdom har mange spørsmål og jeg er sikker på at mange av oss foreldre bør bli flinkere til å legge fra oss mobilen. De unge er sårbare og trenger oss foreldre som samtalepartnere, mener daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

Merkevareansvarlig Line Relling Printzell i Dove Norge forteller at prosjektet har ambisiøse mål.
– Vi gir undervisning til elever i hele landet og i Norge er målet vårt å nå ut til 50.000 unge innen 2020. Globalt er målet å nå 40 millioner innen 2020, sier hun.