God selvfølelse gir tryggere tenåringer

Ungdomstiden er en løsrivelsesprosess hvor barnet ofte uttrykker at de ikke har behov for mamma og pappa lenger. Sannheten er at de trenger deg minst like mye eller mer enn før.

Ifølge lege, foredragsholder og forfatter av boken «Kroppsklemma» Kari Løvendahl Mogstad er tenåringstiden fylt med både selvsikkerhet og utrygghet.

Se og snakk med barnet ditt!

Mogstad kommer med gode råd til familier som opplever at tenåringstiden er en frustrerende og krevende tid.

– Vær litt , men trå gjerne litt varsomt frem. Gi tenåringen rom til å ha et privatliv, og se samtidig etter tegn på at barnet ditt søker kontakt. Du kan gjerne være direkte, men ikke vær redd for å bli avvist. Det er ofte nok for at de opplever at vi bryr oss, sier legen i et samarbeidsprosjekt mellom Dove og stiftelsen Barnevakten som jobber for at barn og unge skal ha en trygg mediehverdag.

Hun forteller at gode relasjoner bygges gjennom tilstedeværelse og samtaler.

– Det er viktig for alle å oppleve seg verdsatt og respektert. Som forelder må du vise at du har tid til tenåringen din. Det er med på å bygge barnets selvfølelse og barnet opplever å bli sett og anerkjent, sier Løvendahl Mogstad.

I bilen eller over en brødskive

Hun oppfordrer til å sette av tid til samtaler når det oppstår en mulighet for å prate sammen.

– Mange erfarer at et godt sted for samtaler er i bilen eller rundt bordet under et måltid. Den gode samtalen må for all del ikke planlegges og gjøres et stort nummer ut av. Forsøk heller å gjøre det så naturlig som mulig og gi tenåringen din tid, oppfordrer Løvendahl Mogstad.

– Slapp av og reduser presset

Dagens unge blir gjerne kalt generasjon prestasjon. Stadig flere unge har psykiske helseplager. Legen oppfordrer oss til å vise barna våre at det er viktig å ta pauser i en hektisk hverdag.

– Noe av det viktigste vi foreldre gjør er å vise barna våre at det går an å slappe litt av. Det er greit å feile og ikke prestere 100 prosent i alle sammenhenger, og det er noe vi må vise dem at går helt fint. Vi må også ta oss tid til å oppleve, ikke bare prestere. Vi må tørre å vise at det alminnelige er mer enn godt nok, sier hun.

Som forelder må du vise at du har tid til tenåringen din.

Vil styrke barns selvfølelse

Gjennom samarbeidprosjektet Self-Esteem Project arbeider Dove i Norge sammen med stiftelsen Barnevakten. Dove har i samarbeid med ledende eksperter innenfor psykologi, helse og kroppsbilde utviklet et forskningsbasert skoleprogram. Programmet kan gjennomføres både digitalt og som klasseromsundervisning. Barnevakten har tilpasset undervisningsprogrammet for norske elever. Målet er å gi elever på barne- og ungdomstrinnet bedre selvfølelse gjennom økt bevissthet rundt mediepåvirkning. Programmet skal også hjelpe unge jenter og gutter med å utvikle strategier for å stå imot mediepress, slutte å sammenligne seg med andre og å bygge tillit til seg selv og egen kropp.

–  Det medieskapte utseendepresset er ett av flere aktuelle temaområder vi i Dove fokuserer på. Et overordnet mål er å bidra til alle har et godt selvbilde og en god selvfølelse. Det er avgjørende for en god folkehelse og derfor viktig for oss i Dove. Vårt arbeid i Norge er en del av et internasjonalt prosjekt der målet er å nå 40 millioner unge innen år 2020, sier merkevareansvarlig Line Relling Printzell, Dove Norge.